Världsledande inom vägburen lasthantering

Världsledande inom vägburen lasthantering

Hiab, pionjärer inom vägburen lasthantering, har utvecklat ett antal högteknologiska, unika innovationer. Företaget satsar stort på forskning och samarbeten för att utveckla innovativa idéer för framtidens teknologi.

HIAB ÄR EN världsledande leverantör av utrustning, intelligenta tjänster och digitala lösningar för vägburen lasthantering. Innovation står högt upp på agendan och produkterna är en blandning av högpresterande stål, elektronik och hydraulik.

– Det är väldigt ofta en lastbil som är bärare av vår utrustning. Det pratas mycket om ”last mile delivery” och det är precis där vi är. Vår utrustning används för leverans och installationer – till slutanvändaren, till bygget eller butiken, säger Stefan Onkenhout, innovationsansvarig på Hiab.

FÖRETAGET SATSAR STORT på kundnära produktutveckling i Hiab Test and Innovation Center i Hudiksvall. HiConnectTM är en banbrytande lösning inom lasthanteringsbranschen. Med HiConnect blir Hiabs marknadsledande produkter uppkopplade, vilket ger kunderna tillgång till affärskritisk information som hjälper dem att optimera sin verksamhet. Crane Tip Control, gör att kranföraren kan manövrera kranspetsen i räta linjer med en spak. Semi-Automatic Folding, innebär att föraren kan parkera i och ur kranen snabbare och säkrare.

– Det är häftiga produkter ur ett teknikperspektiv, säger Stefan och fortsätter:

– Vi har ett fantastiskt labb där vi gör material- och systemprover, och har bland annat ett tajt samarbete med våra leverantörer. Vi vill flytta gränsen för vad som är möjligt för våra produkter. Det är riktigt roligt att jobba från en idé till något konkret. I labbet verifierar vi – vi går från att tro till att veta.

HIVISION ÄR EN prisad innovation som innebär manövrering av skogskranar med hjälp av VR-teknologi.

– Vi är unika på visionssidan. Föraren manövrerar lyftkranen med joysticks och VR-glasögon vilket ger ett fantastiskt synfält. Vi har levererat skogskranar med HiVision till kunder i cirka tio länder och utvecklingen fortsätter i vårt nyöppnade Vision Lab här i Hudiksvall, säger Stefan.

HIAB HAR OMFATTANDE samarbeten med externa parter och utvecklare med syfte att skapa innovationer. Några exempel är Hudiksvalls Hydraulik Kluster, CargoHack och Emerging Business Accelerator.

– CargoHack, vår Open Innovation satsning, gick över all förväntan. Det är möten mellan människor som gör att man hittar nya infallsvinklar, säger Stefan.

Text: Tina Lindström Carlsson 

Artikeln publicerad den 1 mars, 2018 av Redaktionen