Tryckluften tar upp kampen med servodrift

Tryckluften tar upp kampen med servodrift

Staccato Technologies har med sin positioneringsenhet, som enda företag lyckats styra position, hastighet och kraft noggrant på pneumatiska cylindrar, gripdon och vriddon. Med svenska Staccato Technologies blir pneumatiken en stark konkurrent till eldrift för applikationer som kräver positionering.

Staccatos vd Fleming Pedersen Dambo säger att en komplett lösning med deras enhet, positionsgivare och pneumatikcylinder ger en teknisk och kostnadseffektiv lösning som är ett verkligt alternativ till elektriska drifter.

Enklare ellösningar kräver i regel ett val mellan kraft och fart. Dessutom kräver ofta de mer kraftfulla AC-servolösningarna komplicerade och kostsamma lösningar, med krav på hög kompetens vid igångsättningar, service eller felsökningar. Pneumatiken klarar som standard de flesta krävande applikationerna utan kapslingsproblematik och kan enkelt uppgraderas för mer extrema omgivningsfaktorer. Man har både kraft och fart, och den kompakta styrenheten levereras färdiginställd och kopplas in på nästan samma sätt som en vanlig pneumatisk riktningsventil. Finns det en ventilramp i maskinen kan Staccatos enhet kontrolleras via in- och utgångsmoduler på den rampen och därmed integreras i maskinens överordnade styrsystem som redan finns eller är tänkt.

Nu släpper de en ny, ytterligare förbättrad enhet, med flera nya in- och utgångar, fler funktioner och möjlighet att ta in signaler från pulsgivare. Den tillhörande mjukvaran är dessutom väldigt lättprogrammerad om man vill modifiera inställningar. Fleming Pedersen Dambo berättar att de extra PNP-kanalerna har tillkommit efter diskussioner med kunder, som uppskattar de utökade möjligheterna utan att behöva modifiera de överordnade styrprogrammen.

Så i vilka applikationer kan man stöta på Staccatos lösning?

Hittills har Staccatos enheter använts i bland annat fyllningsmaskiner, diverse sorteringsapplikationer, lyftapplikationer och fasthållning. Deras produkter finns inte bara i traditionell verkstadsindustri, förpackningsindustri och processindustri. De har även hittat in i sågverksindustrin och förekommer i många krävande applikationer där elektriska servon blir väldigt dyra.

Staccatos ”Flexible Positioning Unit, FPU” är konstruerad i, och tillverkas i Sverige. Vill du veta mer kan du besöka Staccatos hemsida eller deras Youtubekanal, där de visar en bra bit över 20 olika applikationsexempel.

Artikeln publicerad den 12 oktober, 2020 av borgowilli