Teknikkonsultföretaget Sweco planerar och utformar morgondagens samhällen. ”För att vi ska kunna lyckas riktigt bra med det, krävs det att våra medarbetare också speglar de samhällen som vi planerar – där hälften är kvinnor”, säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.
Åsa Bergman har sedan 1991 arbetat inom Sweco koncernen. För fem år sedan valdes hon till vd för bolaget.
– Jag ansvarade för Swecos projektledningsverksamhet i 6 år innan jag blev Sverigechef. Idag arbetar jag i Stockholm men bor i Östersund, så jag pendlar mellan städerna varje vecka. Med dagens teknik går det alldeles utmärkt att kombinera det bästa –mitt arbete och att bo på en plats som jag älskar, med närhet till natur och skidåkning.
Ledarskap och framgång inom organisationen, att se när medarbetare utvecklas och växer, är en stark drivkraft för Åsa Bergman. Hon brinner för att hitta nycklarna som öppnar för en lönsam organisation och här är mångfald inom bolaget avgörande för Swecos fortsatta tillväxt.
– Steg ett är att skapa en förståelse kring att vi planerar och utformar framtidens samhälle och städer. Vi arbetar med en spännande bredd av samhällsprojekt – allt från infrastruktur till internationell samhällsutveckling. Men för att vi också ska kunna lyckas med det krävs det att vår kompetens inom bolaget ska avspegla samhället i stort. Ett samhälle med mångfald. Jag tror mycket på att olikheter skapar styrka, säger Åsa Bergman.
Åsa Bergman förklarar att ett aktivt arbete med mångfald också innebär att Sweco ska säkerställa sin kompetensförsörjning.
– Vi anställer årligen 1000 personer i Sverige. Här görs rekrytering alltid efter kompetens och ambition, inte utifrån kön, ålder eller etnicitet. Det finns till exempel de som hävdar att det är svårt att rekrytera kompetenta kvinnor, men det är inte alls min bild. Det finns otroligt duktiga kvinnor inom alla yrkesområden. Det gäller bara att se och uppmärksamma dem.
Det finns en stark konkurrensfördel i att Sweco har en jämn fördelning av kvinnor och män i så väl styrelsen som koncernledningen, menar Åsa Bergman;
– Påvisar vi att vi är ett bolag som systematiskt arbetar för en jämställd arbetsplats, blir vi naturligt attraktiva på arbetsmarknaden. Rekryterar vi till exempel en nyexaminerad kvinna från KTH kan vi agera förebilder – det finns inga tvivel kring att man kan uppnå en vd-position som kvinna inom Sweco. Ser vi internt tycker jag att det handlar väldigt mycket om stolthet. Våra medarbetare ska känna sig stolta över att de arbetar i en verksamhet med stor mångfald, säger hon och tillägger;
– Vi gick till exempel med i regeringens 100 program, vilket innebär att Sweco kommer erbjuda praktik för minst 100 utlandsfödda. Sweco står för en stor del av samhällsutvecklingen och har därför en självklar roll i att bidra med konstruktiva lösningar. Med de nyanländas kompetens får vi ännu bättre möjligheter att utveckla framtidens Sverige, avslutar Åsa Bergman
Tre projekt inom samhällsbyggnad som genomförs av Sweco
• Modernisering av Gävle sjukhus
Sweco anlitas i ett omfattande uppdrag av Region Gävleborg för att utarbeta program- och systemhandlingar när Gävle sjukhus ska bygga om. Helhetsresultatet ska bli ett sjukhus som tillgodoser dagens höga krav och välkommande miljöer, moder teknik och patientsäkerhet.
• Norra Djurgårdsstaden
Sweco har fått uppdraget från Stockholms stad att ansvara för gatuprojektering i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Norra Djurgården är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras här för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser.
• Baoshan Industrial Park, Shanghai
Swecos arkitekter har uppdraget att utforma en 14 hektar stor kontorspark i Baoshan, utanför Shanghai. Ett uppdrag som omfattar alla delar av utformningen; från stadsplanering till belysning.