Simulering av livscykeln – redan i konceptfasen

Simulering av livscykeln – redan i konceptfasen

Podcasten Framtidens Industri gästas denna vecka av Tobias Larsson, från Blekinge Tekniska Högskola. Han berättar om hur de med digitala modeller och simuleringar tidigt i produktutvecklingen kan räkna på kostnader, värden och miljöpåverkan för slutprodukten.

Blekinge Tekniska högskola, BTH, har en tydlig profil där samhällets digitalisering och hållbarhet står i fokus. I BTH Product Development Research Lab har forskare byggt upp en labbmiljö där digitala simuleringar och modelleringar används för att utveckla morgondagens hållbara produkter. I avsnittet berättar Tobias Larsson, professor i maskinteknik och projektledare för BTH Product Development Research Lab, hur de kan hjälpa tillverkningsindustrin:

– Genom en digital och modelldriven produktutveckling kan man väldigt tidigt i konceptutvecklingen veta hur den färdiga produkten eller lösningen kommer att prestera och påverka miljön. Och detta kan man göra redan innan produkten existerar, vilket skapar en enorm möjlighet att modellera och simulera värde och miljöpåverkan innan man ger sig in i den dyra delen av utvecklingen som handlar om produktion, säger han.

I avsnittet pratar Tobias Larsson och programledaren Elin Häggberg även om varför labbet startades, hur de kan hjälpa och stärka svensk och global tillverkningsindustri på lång sikt och om deras arbete med Volvo och Airbus. Allt det här och mycket mer hör du i avsnittet av Framtidens industri med Blekinge Tekniska Högskola. Lyssna på avsnittet, och alla andra avsnitt, här.

Artikeln publicerad den 30 juni, 2020 av borgowilli