Satsning på videokontakt med anhöriga: ”Mamma ringer själv med denna enkla teknik”

Satsning på videokontakt med anhöriga: ”Mamma ringer själv med denna enkla teknik”

På äldreboendet Albrektsgatan 153 i Norrköping satsar man på att förenkla kontakten mellan boende och anhöriga. ”Mamma har tjänsten Loopeli Enkla Videosamtal. Vi videosamtalar nästan varje dag och hon kan själv ringa och besvara samtal på sin surfplatta.”

Det berättar Annika Skog i Stockholm, dotter till Solveig som för drygt ett år sedan flyttade in på äldreboendet Ansvar och Omsorg.

– Vi mår båda så gott av att se varandra när vi pratar. Ansiktsuttrycket är ju det som talar mest. Dessutom kan hon vara med mig där jag är. Som häromdagen när jag var i Guldfoajén på Operan när hon ringde och jag visade henne runt hur det såg ut. Det är jätteroligt att hon kan vara med och se det jag gör, säger Annika.

Loopeli Enkla Videosamtal är speciellt utformad för äldre och funktionshindrade som inte riktigt fixar annan digital teknik. Annika igen:
– Loopelis videosamtal har nästan ersatt våra telefonsamtal. Samtalen blir dessutom mer innehållsrika och roligare och jag är lite överraskad att hon använder appen så mycket eftersom jag vet att hon inte klarar Facetime exempelvis.

På boendet i Norrköping finns Loopeli tillgänglig för alla boende. Mia Törnborg, aktivitetscoach och ansvarig för Loopeli på boendet berättar:
– Jag märker att våra äldre får mer och en rikare kontakt med sina anhöriga genom Loopeli. Det betyder jättemycket för dem, de blir gladare och det är självklart positivt. Appen Loopeli är ny och den borde finnas på många äldreboenden eftersom det inte är så många äldre som annars kan video- samtala med sina anhöriga. Annan teknik brukar vara för svår och många anhöriga har ju inte möjlighet att fysiskt träffa sina anhöriga så ofta.

Solveig visar stolt upp bilder som hennes barn och barnbarn skickat, och berättar hur glad hon blir av att se dem på video och bild.

Förutom att videosamtala kan anhöriga enkelt skicka bilder- vykort – via appen. Funktionen är uppskattad och både Annika och Solveigs dotterdotter Victoria Stark skickar ofta bilder till Solveig.

– Jag skickar vykort till mammas surfplatta nästan varje dag och det är kul att kunna göra eftersom formatet bilder på en mobil blir för litet och krångligt för mamma, säger Annika och hon får medhåll av Victoria:
– Mormor älskar att se bilder på min son Ingmar som börjar närma sig två år. Ingmar kallar Solveig för Sosso och den här kon- takten är positiv och stärker deras relation. Mormor blir så glad när hon får se honom och tycker det är jättekul, säger Victoria och det bekräftas av Mia på boendet som ofta får höra Solveig berätta om någons restaurang- besök eller Ingmars upptåg. Mia igen:
– Solveig har fått en rikare kontakt med sina anhöriga genom Loopeli och det ser jag att flera har fått. En boende vars son bor i USA är lyrisk över att få se sina barnbarn. Och ett par med anhöriga i Chile tycker det är så roligt att kunna se varandra trots avståndet. De uppskattar också att ta emot bilder på sin surfplatta, vilket sker ofta numera, säger Mia Törnborg på äldreboendet Albrektsvägen 153 i Norrköping och tillägger:

– Jag rekommenderar absolut Loopeli till andra äldreboenden. Det är en jättebra video- samtalsapp för äldre och minskar känslan av ensamhet.

Scanna koden och läs om Ansvar och Om- sorgs satsning på Loopeli Enkla Videosamtal inom äldreomsorgen.

Eller besök loopeli.se/foretag.

Artikeln publicerad den 28 april, 2022 av borgowilli