Så räddar de dialyspatienters liv

Så räddar de dialyspatienters liv

Patienter med njurproblem löper risk att förlora stora mängder blod om nålen åker ut under dialys. Därför har svenska Redsense Medical utvecklat ett övervakningssystem som – förutom att rädda liv – ökar tryggheten hos patienten.

För många personer med nedsatt njurfunktion är bloddialys en naturlig del av vardagen. Eftersom personens njurar inte klarar av att rena blodet, renas det istället i en dialysmaskin för att sedan pumpas tillbaka i kroppen genom en nål i armvecket. Dialys innebär dock en risk för patienten att förlora stora mängder blod vid så kallad vennålsutdragning, som bland annat kan bero på trycket som uppstår när blodet pumpas tillbaka i kroppen. Därför har svenska medtechbolaget Redsense Medical utvecklat ett övervakningssystem för nålen.

– En dialysmaskin har inget eget system som varnar vid vennålsutdragning. Därför övervakar vi nålen med ett plåster med optisk fiber som upptäcker om nålen åker ut. När den gör det, larmas det med ljud och ljus, säger Patrik Byhmer, vd på Redsense Medical AB.

För patienten kommer Redsense Medicals övervakningssystem med många fördelar.

– Patienten får en helt annan säkerhet och kan slappna av. Många spenderar upp emot 15 timmar i dialys per vecka och ska inte behöva sitta på helspänn, säger Patrik Byhmer och tillägger:

– Sedan kan blodförlust utan ett övervakningssystem leda till döden. En patient kan förlora hälften av sitt blod på bara fyra minuter vid vennålsutdragning.

På Redsense Medicals huvudmarknad USA har det hänt mycket på dialysfronten, då den sittande administrationen har satt ett högt mål: 2022 ska 20 procent av alla dialyser göras i hemmet.

– Efter att de hade kommunicerat målet, började det hända saker. Man har bland annat utrett vad som krävs för att kunna erbjuda hemdialys för fler och man har utbildat patienter, läkare och sjuksköterskor, säger Patrik Byhmer och avslutar:

– Vi tog emot målet med glädje och har fördubblat vår försäljning tack vare det. Hemdialys är dessutom både billigare och bättre för patienter då de kan fortsätta arbeta och umgås med sin familj.

Artikeln publicerad den 21 januari, 2020 av borgowilli