Offensiva Ålö AB effektiviserar med automation

Offensiva Ålö AB effektiviserar med automation

Cirka 25 procent av världens alla jordbrukstraktorer använder tillbehör och redskap från svenska Ålö. Sedan 1949 har de arbetat med att effektivisera arbetet för världens alla jordbrukare, genom tillverkning av högkvalitativa frontlastare. Med en helautomatiserad arbetsprocess tar Ålö nästa steg.

Mycket har hänt sedan Ålö grundades för snart 70 år sedan – men än i dag tillverkar Ålö högkvalitativa lantbruksredskap som förenklar vardagen för jordbrukare världen över. Fram till 1992 var Ålö familjeägt, nuvarande ägare är det internationella riskkapitalbolaget Altor. Trots att Ålö i dag är ett globalt framgångsrikt företag finns rötterna från familjeföretaget kvar, vilket märks i de flexibla arbetsprocesserna där kunden ständigt står i fokus. – På fabriken i Brännland utanför Umeå tillverkas ungefär 100 enheter varje dag under ett skift. Dessa används av kunder i såväl  Sverige som Europa, Nordamerika och Asien, berättar platschefen Lars Hammarstedt.

I dag är stora delar av Ålös arbetsprocess digitaliserad och automatiserad med hjälp av robotik. Under 2017 har Ålö genomgått en större förändring till att i dag använda ännu fler robotar för framförallt svetsning och materialhantering. Projektledaren Seth Karlsson berättar: – I början av året installerade vi 24 intelligenta robotar i en helautomatiserad robotline för svetsning och materialhantering. Materialhanteringen sker nu med hjälp av robotar utrustade med bland annat kamerateknik, en sorts övervakningssystem som säkerställer att de detaljer vi laddar in i produktion har rätt utförande och geometri.

Rent tekniskt har processen utvecklats i samarbete med Ålös utrustningsleverantörer. Det innebär att alla svetsade ramar till vår nya lastarserie Q-series kan produceras från ingående komponenter till färdig produkt utan mänsklig handpåläggning. – Framför allt kvalitetssäkras det vår arbetsprocess som automatiskt stannar och skickar felmeddelanden om något inte är som det ska. Dessutom förbättrar tekniken våra ledtider som i dag kan vara 10–15 dagar från beställning till färdig produkt. Det är en av våra främsta konkurrensfördelar, att vi snabbt kan förse marknaden med produkter, säger Seth.

Att gå från ett delvis automatiserat arbetssätt till ett fullt digitaliserat arbetssätt är en stor omställning. I dag och framöver efterlyser Ålö en annan typ av kompetens än tidigare. – Många som jobbar här har arbetat med svetsning hela sitt liv och är experter på just det. Den kompetensen vill vi förvalta. Därför har vi engagerat stora delar av arbetsstyrkan som fått gå utbildningar i svetsprogrammering. En av våra främsta drivkrafter är att behålla och utveckla kvalificerade arbetstillfällen i norra Sverige, avslutar Lars.

Artikeln publicerad den 3 oktober, 2017 av Redaktionen