Kliniken som effektivt bromsar håravfall

Kliniken som effektivt bromsar håravfall

Håravfall drabbar majoriteten av oss någon gång i livet. Nordic Hair Clinic har specialiserat sig på att bromsa håravfall och motverka tunnhårighet och är idag marknadsledande i Norden.

Grundaren Mats Stolt reder ut de vanligaste orsakerna till håravfall.

– För män är androgent håravfall det vanligaste, där hormonella och genetiska faktorer bidrar till att hårsäckarna försvagas och sedermera slutar producera hår. I kvinnors fall är orsaken oftare stressrelaterad eller ett resultat av hormonella rubbningar, järnbrist eller sköldkörtelproblem.

Fler söker hjälp idag
Mats Stolt, med sina 16 år i branschen, ser en tydlig förändring i människors benägenhet att ta tag i sina hårproblem nu jämfört med när han och medgrundaren Maggie Stolt startade verksamheten 2006. 

– Det är betydligt fler som söker hjälp idag och vi märker, till vår stora glädje, att stigmat kring tunnhårighet hos både män och kvinnor minskat avsevärt. För 10 år sedan var det till exempel oerhört ovanligt med kvinnliga hårtransplantationer. Idag utgör de ungefär 20 procent av alla ingrepp och vi har utvecklat en speciell teknik för just kvinnliga hårlinjer, säger Mats Stolt. 

Att tappa hår är för många förenat med skam, oro och ett försämrat självförtroende. Mats Stolt är dock noga med att poängtera att det inte finns någon mirakelkur mot håravfall. 

– Det finns tyvärr ingenting som kan väcka en död hårsäck. Varken vitaminer eller speciella schampon, förklarar Mats som i grunden är biokemist och forskare.

– Håravfall är en långt mer komplex process än man kanske kan tro.

PRP för hår
Nordic Hair Clinic erbjuder dock evidensbaserade lösningar för den som vill bromsa ett pågående håravfall, skapa en jämnare hårlinje eller fylla ut ett kalt område på hjässan. 

– Vi var först i Sverige att introducera PRP för hår år 2011 – något som hjälpt många att bromsa förloppet och öka växtkraften i sina befintliga hårsäckar, säger Mats Stolt och förklarar vidare: 

– Vi tar blodprov från patienten som vi centrifugerar för att utvinna blodplasman, vilken är rik på trombocyter – kroppens egna tillväxtfaktorer. Vi injicerar plasman i hårbotten och låter tillväxtfaktorerna stimulera stamcellerna runt hårsäckarna. Det får dem att vidga sig, vilket resulterar i att tjockare och starkare hårstrån kan produceras.

Hårtransplantation – en permanent lösning
PRP kan dock endast ge effekt så länge det finns levande hårsäckar kvar att aktivera. Om hårsäckarna helt slutat producera hår är hårtransplantation en lämpligare lösning. 

– Vid en hårtransplantation flyttar vi under lokalbedövning hårsäcksgrupper från bakhuvudet till det område på hjässan där man önskar tätare hårväxt, förklarar Mats Stolt. 

– Det är en permanent lösning. Hårsäckarna fortsätter helt enkelt leva på sin nya plats.

Artikeln publicerad den 15 december, 2022 av borgowilli