KFS tar projekt från ritning till verklighet

KFS tar projekt från ritning till verklighet

Ingenjörsfirman KFS AnläggningsKonstruktörer har under de senaste åren vunnit flera prestigeprojekt. Bakom framgångarna ligger en bra mix av både yngre och mer erfarna ingenjörer.

KFS AnläggningsKonstruktörer AB:s specialitet är att projektera tunga anläggningar som kajer och hamnar, vattenkraftverk eller broar. Bolaget har varit inblandade i flera prestigeprojekt såsom Norra Djurgrårdsstaden och Hammarby Sjöstad. Olivier Dymén har studerat samhällsbyggnadsprogrammet på KTH och jobbar sedan 2 år på KFS:

– Att komma hit var både likt mina studier och samtidigt väldigt olikt. Det är inte alls samma teoretiska fokus utan här blev det rakt in i hetluften. Jag har bland annat arbetat med det så kallade Å-rummet i Gävle, ett stråk utmed Gavleån som ska få en promenadkaj. Här har jag varit inblandad i allt ifrån att producera ritningar till att färdigställa handlingar och göra beräkningar.

Den stora mängden olika arbetsuppgifter innebär personlig utveckling:

– Jag sitter både och räknar på de projekt som jag jobbar med samtidigt som jag också gör ritningarna. Vi gör båda delarna – något som långt ifrån alla bolag erbjuder. För mig innebär det att jag får en bättre insyn i projekten och en större helhetsbild.

Att KFS är personalägt innebär att organisationen är familjär:

– Det är ett mindre företag vilket gör att man känner de som man arbetar tillsammans med. Det är lätt att framföra synpunkter och såväl de som äger bolaget som vd:n är med i projekten, vilket gör beslutsleden korta, berättar Olivier Dymén.

Märta Olofsson har varit del av bolaget sedan 2009 då hon gjorde sig praktik hos KFS. I dag är hon verksam som konstruktör och handläggare:

– För mig var det företaget och företagskulturen som lockade snarare än inriktningen – men inriktningen fick mig att vilja stanna. Vi jobbar med projekt som är väldigt intressanta och det finns många kunniga personer på företaget att lära sig av.

Ett av projekten som hon arbetat med är Norra hamnen i Sundsvall. Kommunen beslutade att kajen skulle byggas om från industrikaj till promenadkaj i samband med bostadsbyggande:

– Här kunde vi komma in med vår långa erfarenhet och använda en av våra standardlösningar för pålkajer, som vi kunde anpassa för projektet genom att göra nya beräkningar och modeller. Det är ett projekt som har varit väldigt lyckat och där vi har varit med från första början, säger Märta Olofsson.

Just att kunna ta projekt hela vägen från ritning och se hur det rent fysiskt växer fram är en av arbetets stora behållningar, menar Märta Olofsson:

– Det är en av de saker som jag verkligen uppskattar, att få följa projekt från ritning till
verklighet. Man ritar, räknar och funderar och till slut kan man åka ut och stå på det man har
tagit fram.

Text: Joakim Johansson

Artikeln publicerad den 1 februari, 2018 av Redaktionen