Innovativa produkter för framtidens industri

Innovativa produkter för framtidens industri

Carlo Gavazzi utvecklar och erbjuder effektiva automationslösningar, och en av företagets senare innovationer är en prisad portabel smart-konfigurator. Framöver väntar flertalet nya produkter som ska ge utökade möjligheter för industri 4.0.

I smarta industrier är protokollet IO-Link i regel standard. Fördelarna är många, dels kan man programmera egenskaper som förvalsräknarfunktion och detekteringsavstånd, men även via kommunikation läsa in kritiska data om drifttid, temperatur och andra faktorer som kan påverka driften i en anläggning.

– En del använder IO-Link för att få diagnostik kring de olika komponenterna, det gör att man exempelvis kan planera underhållet innan något går sönder. Andra väljer att utnyttja protokollets flexibilitet. Nya IO-Link 1.1 möjliggör exempelvis kloning av givar-inställningar, vilket avsevärt förenklar konfigureringen av nya sensorer, säger Fredrik Olsson, försäljning och marknadschef, Carlo Gavazzi.

Carlo Gavazzi erbjuder sedan tidigare induktiva och kapacitiva givare för IO-Link. En av företagets senaste lanseringar är en portabel konfigurator, eller programmeringsenhet, för IO-Link. Produkten har lovordats på marknaden och vunnit första pris i Automation Award 2019 inom kategorin ”Control Technology & System Solutions” på SPS i Nürnberg.

– Tidigare var man tvungen att koppla IO-Link produkter till en dator och via mjukvara programmera dem manuellt. Vår konfigurator fungerar istället som en handburen enhet som man ansluter direkt till sensorn. Konfiguratorn stöder automatisk nedladdning av givarspecifika filer, IODD-filer, för smidig programmering mot IO-Link.

Carlo Gavazzi planerar att lansera flertalet nya produkter framöver, bland annat fler serier av induktiva givare, fotoceller i miniatyrformat och ultraljudsgivare. Jens Hansson, produktchef på Carlo Gavazzi;

– Vår kommande induktiva faktor 1-givare kommer att ha egenskapen att detektera metallföremål på samma avstånd, oavsett vilken typ av metall som avses. Den stora vinsten med det är att man slipper ha olika sensorstorlekar för olika metallkomponenter.

En annan nyhet framöver är IO-Link masters som via Ethernet kommer att fungera som en signalbrygga mellan givare och överordnade styrsystem. Jens Hansson förklarar att det nya protokollet möjliggör ett informationsflöde med minnesfunktion, för samtliga sensorer som är anslutna.

– En stor fördel är exempelvis om man behöver byta ut en defekt givare, vid installation av en ny givare får den automatiskt exakt samma egenskaper som den gamla, fortsätter Jens Hansson.

– IO-Link erbjuder stora möjligheter till att framtidssäkra sin smarta utrustning. Vi utökar vårt sortiment kontinuerligt med innovativa och nischade produkter, där ambitionen är att ge fler möjligheter till 4.0-industrier och framtidens automationslösningar, avslutar Fredrik Olsson.

 

Artikeln publicerad den 10 september, 2020 av borgowilli