Ett extra öga i vården av dialyspatienter

Ett extra öga i vården av dialyspatienter

Ett liv med dialys innebär många timmar på sjukhus varje vecka – och kan vara riskfyllt. Det svenska medtechbolaget Redsense Medical med bas i Halmstad har utvecklat en enhet som kan rädda livet på tusentals dialyspatienter varje år världen över.

Bloddialys sätts in om njurarna slutar fungera och innebär för de allra flesta ett liv med timslånga vårdbesök flera gånger i veckan. Under dialysen renas blodet genom en maskin och pumpas sedan tillbaka in i kroppen genom en nål i armvecket – en inte helt riskfri behandling. Eftersom blodet pumpas in i kroppen med ett högt tryck kan så kallad vennålsutdragning (VND) uppstå om nålen åker ut.

– Patienten kan förlora hälften av sitt blod på bara fyra minuter och i värsta fall har det dödlig utgång, säger Patrik Byhmer, vd på medtechbolaget Redsense Medical.

Redsense Medical har utvecklat en enhet som förhindrar detta och samtidigt förenklar vården av dialyspatienter.

– Det är ett optiskt varningssystem som larmar efter bara någon sekund. Ett plåster med en optisk fiber sätts över nålen som upptäcker läckaget och sänder en signal till själva larmenheten. Det blir ett extra öga som sparar både tid, resurser och liv i sjukvården, säger Patrik Byhmer.

De hälsoekonomiska vinsterna med enheten är stora. I Sverige skulle sjukvården kunna spara 20 till 25 miljoner kronor och dessutom öka patientsäkerheten. Intresset från politikerna har dock varit svalt, trots att EU:s medicintekniska direktiv kräver att man använder tillgänglig utrustning om det kan minska risken för dödsfall.

– Sverige verkar inte följa direktivet, kanske av kostnadsskäl, men vår teknik skulle göra att vården sparar pengar i längden. Hade läkarna och sjuksköterskorna fått bestämma hade en lösning redan funnits på dialysklinikerna runt om i landet, men det är landstingen som sitter på pengarna, konstaterar Patrik Byhmer.

Artikeln publicerad den 1 juli, 2019 av borgowilli