På Boverket är du med och stimulerar utvecklingen av hållbart samhällsbyggande. En del i det är att driva utvecklingen av digitala processer, information och tjänster. För det behövs er som vill forma framtiden med hjälp av teknik och innovation.
Digitaliseringsfrågan sträcker sig över hela Boverkets organisation. Ett exempel kopplat till byggprocessen är Vinnova-projektet ”Får jag lov”, som är en del i arbetet med att öka bostadsbyggandet i Sverige.
– Syftet är att få till en digital informationshantering i de tjänster som utvecklas och som kommuner behöver för att hantera hela plan- och bygglovsprocessen digitalt mellan alla parter, berättar Petronella Enström, strateg inom digitalisering.
I ”Får jag lov”-projektet är visionen att det i framtiden ska finnas en ”dra och släpp-funktion” där bostadsbyggare kan ta ett hus från en huskatalog, stoppa in det på tomten med digitala planbestämmelser och snabbt få en indikation om det är möjligt att få ett bygglov eller inte. Det ska också finnas information om vad som behöver ändras, exempelvis byggnadshöjd eller närhet till tomtgräns.
Att digitalisera handlar inte enbart om att förnya tekniken. Det handlar också om att förändra människors invanda beteenden. Där i ligger utmaningen för hela Boverkets digitaliseringsstrategi, menar Christer Andersson, verksamhetsutvecklare inom digitalisering.
– Vi jobbar ständigt med att erbjuda fler e-tjänster och digitaliserade processer. Grundläggande digitaliserar vi för att effektivisera, men vi måste hela tiden ha människors beteendemönster med i bakhuvudet. För att lyckas med det krävs samverkan mellan olika aktörer, bland annat kommuner, Lantmäteriet och länsstyrelsen. Vi får även influenser genom internationellt erfarenhetsutbyte, nu senast hade vi besök från Lettland, säger Petronella.
Boverkets digitaliseringsarbete ställer nya krav på kompetens. Framöver behövs er som vill vara med och bidra till framtidens samhällsplanering, byggande och boende. Här finns rum för såväl ekonomer och samhällsvetare som ingenjörer, IT- och GIS-experter.
– En viktig aspekt för att vi ska kunna hitta rätt kompetens är att vi utvecklar det mobila arbetssättet, berättar Christer.
– Många av oss jobbar med värdefull spetskompetens och här finns stort utrymme för att använda sin kunskap och kreativitet. Det tror jag är en viktig förutsättning för att Boverket ska kunna växa, menar Petronella.
– Det som är så stimulerande med ett jobb på Boverket är att vi gör skillnad för hela samhällets utveckling. Något som känns väldigt bra att vara med och bidra till, avslutar Christer.