Den digitala transformationen ställer höga krav på vass teknisk kompetens och en förmåga att hitta nya lösningar inför framtiden. Och fler och fler lockas av att göra samhällsnytta utan att göra avkall på tekniska utmaningar.
Det sker en digital transformation i Sverige. Och inte minst på Skatteverket. Omställningen ställer stora krav på it vilket i sin tur kräver kortare utvecklingstider och snabbare leveranser. Men förutom den tekniskt spännande utmaningen finns det en annan parameter när den unga generationen väljer arbetsgivare – samhällsnyttan.
Julius Blad, 25 år, sökte sig till Skatteverket inför sitt kommande exjobb. Han ville jobba hos en arbetsgivare som hade en riktigt stor databas. Skatteverket kunde erbjuda honom precis den utmaning han sökte. Nu jobbar han med utveckling och programmering av inloggning och underskrift.
– Det är häftigt att hela svenska folket kör min kod. Jag har kommit till ett ställe där jag är med och underlättar för medborgare och företag. 5,4 miljoner personer deklarerar varje år under en månad och sedan finns alla andra ärenden förstås. Det är ett oerhört komplext och belastat system där inloggning och underskrifter måste fungera, säger Julius.
Pia Holmbom, 26 år, är också utvecklare och ansvarar för produktionsuppföljning. Hon sökte sig till Skatteverket och en statlig arbetsgivare för att kunna göra samhällsnytta.
– Jag vill göra något värdefullt med min tid och det känns bra att vara med och finansiera den offentliga sektorn i Sverige. Vi är med och verkställer att de lagar som har fattats kan fungera – att det som demokratiskt har arbetats fram kan implementeras i samhället. Det perspektivet är spännande, säger Pia.
Den tekniska miljön bygger i huvudsak på Java EE och Java 6/8. Plattformen är UNIX/Linux och Oracle databaser och man arbetar gärna i team med agila metoder. Och den tekniska förändringsprocessen som sker nu inom Skatteverket är omfattande, där man byter både produktionsplattform och utvecklingsmiljö.
– På utbildningen fick vi lära oss om förändringsprocesser – och det är det som händer nu. Vi har både ny och gammal teknik, och vi behöver ta fram nya lösningar för att forma Skatteverket och hur det ska fungera imorgon, säger Pia.
På Skatteverket är chefer och uppdragsledare duktiga på att fånga upp de anställdas egna intresseområden och ge dem möjligheter att få arbeta med det man är nyfiken på. För många nyexaminerade har det visat sig värdefullt att få utvecklas inom andra roller.
– Det tog inte lång tid innan jag fick jag frågan om vad jag ville göra mer. Därför har jag vid sidan om min roll som utvecklare varit handledare för de som gör ex- jobb. Jag är också involverad i mässor runtom i landet, dels i förberedelser men också som utställare. Det är och har varit jätteroligt, säger Pia.
– När jag började här trodde jag att jag bara skulle knacka kod. Men när man jobbar i ett litet team behöver man också ta andra roller. Jag har till exempel tagit på mig CM-rollen där jag ansvarar bland annat för konfiguration, grenstrategier och versionshantering. Jag hade ingen aning om att jag skulle hamna där, men det är kul och jag vill gärna lära mig ännu mer, avslutar Julius.