De löser komplexa systemutmaningar på ett kreativt sätt

De löser komplexa systemutmaningar på ett kreativt sätt

På FLIR:s site i Täby utanför Stockholm tillverkas världens främsta värmekameror. Avdelningen Sensor and System Functions ser till att termografibilden och mätnoggrannheten som genereras håller lika hög klass som kameran i sig.

– Vi jobbar med magin bakom värmekameror – anledningen till att de fungerar så bra, säger Atsushi Ishii, Director på avdelningen Sensor and System Functions på FLIR.

Atsushi Ishii och hans team ansvarar för systemfunktionerna i FLIR:s kameror, det vill säga sensorerna som skapar de högkvalitativa bilderna på infraröd strålning med hög mätnogrannhet. Många olika discipliner samsas på avdelningen, allt från ren IR-teknik och bildbehandling till applikationsutveckling och mekatronik.
– Värmekameror ser kanske inte så högteknologiska ut men många discipliner och komplexa systemfunktioner måste komma samman för att de ska fungera – speciellt om de ska fungera bra. Min uppgift som chef är att hålla ihop teamet och se till att alla drar på samma håll, att alla har kul och att det finns förutsättningar för alla att bidra optimalt, säger Atsushi Ishii.

Det var kombinationen av produktutvecklande bolag och att få jobba med tekniskt avancerade lösningar som lockade honom hit.
– Jag ville jobba där teknikutveckling verkligen gör skillnad för produkten; det gör den här, säger han och tillägger:
– Det uppskattas av hela teamet – att vi kan se en konkret förbättring av kameran efter att vi till exempel tagit fram en ny algoritm. För någon som gillar matematiska problem går det verkligen att få uttryck för sin kreativitet, och att tydligt se hur ens egen insats bidrar till helheten.

Även om medarbetarna på Sensor and System Functions har olika bakgrunder kommer flertalet från de klassiska och matematiskt tunga ingenjörsutbildningarna, såsom teknisk fysik och elektroteknik. Tillsammans med de andra avdelningarna på siten i Täby skapar de förutsättningar för bättre temperaturmätande värmekameror – under hela värdekedjan.
– Vi måste vara med från första pennstreck till färdig produkt eftersom vårt ansvarsområde relaterar till det mesta inom en värmekamera. Det handlar om allt från utnyttjandet av detektorerna som ser värmestrålarna till slutgiltig kalibrering av de färdiga kamerorna, berättar Atsushi Ishii.

FLIR är världsledande på sin marknad, vilket gör att pressen att fortsätta vara det är hög. Enligt Atsushi Ishii är detta också en av de stora utmaningarna för bolaget de kommande åren.
– Vi är världens främsta företag på IR-kameror och då finns det bara två vägar att gå: antingen stannar man på toppen eller så rasar man. För att behålla vår position måste vi hela tiden ligga steget före våra konkurrenter och ha bättre prestanda och högre funktionalitet, säger han och fortsätter:
– Det är en av anledningarna till att vi avsätter så mycket resurser till innovation, och att vi har innovationsinitiativ på både individ-, grupp- och organisationsnivå.

Att FLIR är världsledande gör att möjligheterna är stora eftersom få företag kan erbjuda samma spetskompetens. Man kan antingen nörda ner sig i tekniken eller satsa på ledarskap, något som Atsushi Ishii värderar högt:
– För min del, som chef, är det en otrolig förmån att få leda så kompetenta människor och att få skapa förutsättningar för dem att utveckla vår unika spjutspetsteknik.

 

Text: Lovisa Olai     Foto: Jens Dahlborg

Artikeln publicerad den 19 december, 2018 av borgowilli