Affärsskapande och samhällsbyggande i ett

Affärsskapande och samhällsbyggande i ett

På teknikkonsultbolaget Multi Ethnic Consulting kan du starta ett eget dotterbolag och bli vd för en egen verksamhet. I en tid då många konsulter pressas av begränsande arbetsstrukturer inom storbolagens verksamhetssystem kan MEC erbjuda trygghet och frihet samtidigt.

Idén till Multi Ethnic Consulting började under Nicholas Lusacks studietid på Chalmers i Göteborg.
– På den tiden läste utländska mastersstudenter separat från svenskfödda. Vid examen hade de flesta utländska studenterna inte integrerats med Sverige, och valde istället att söka jobb i Storbritannien eller Tyskland. Det slog mig vilken dålig affär det var för Sverige AB.

Nicholas Lusack lät idén mogna, och 19 år senare startade han teknikkonsultbolaget Multi Ethnic Consulting, MEC. Bolagets namn kommer från inställningen att olika etniciteter stärker verksamheten, speciellt vid expansion mot en internationell marknad.
– Sverige har blivit bättre på att ta tillvara på kompetens jämfört med när jag studerade. Men det finns fortfarande arbete att göra. Jag har själv jobbat på enheter utomlands där 50 procent av alla medarbetare kommer från andra länder. Det har fungerat jättebra, och precis det vill vi skapa här, berättar Nicholas Lusack.

På MEC kan man få chansen att starta ett eget dotterbolag och bli vd för en egen verksamhet.
– Det är många som drömmer om att starta eget men som skräms av utmaningen att kasta sig ut helt ensam. Här erbjuder vi en trygghet, det inkluderar hygienfaktorer såsom lokal och rutiner, men vi hjälper även till att sätta upp bolaget samt sköter marknadsföring, säger Nicholas Lusack.

Någon som tog steget och startade ett bolag inom MEC är Patrik Mårtensson. Han driver numera MEC Management som är inriktat mot projektledning och har bland annat samarbete med etablerade större konsultbolag i Sverige.
– Jag var entreprenör i 15 år innan jag kom in i konsultbranschen. Efter några år så kände jag att det var dags att gå vidare. Flexibilitet och frihet är väldigt viktigt för mig och här får jag driva ett eget bolag, men under fasta former, berättar Patrik Mårtensson.

MEC:s affärsidé presenteras under en tid där det efterfrågas frihet och flexibilitet.
– Gig-ekonomin ritar om arbetsmarknaden helt. I framtiden kommer väldigt många att jobba som konsulter eller projektanställda i stället för att ha en traditionell anställning. Det finns en stor potential i vår bransch, säger Nicholas Lusack och fortsätter:
– Vi vill lägga fokus på dig som person och väljer du att bli en del av oss så utvecklar vi tjänsten utifrån dina kompetenser, önskemål och din personlighet. I många bolag är förväntad avkastning det viktigaste. Det tycker jag är att lägga energi på fel ställe. De flesta konsulter förstår att verksamheten ska vara vinstgivande, det är en hörnsten av konsultverksamheten.

Teamet på MEC hoppas att fler vill ansluta sig till deras vision.
– Jag brinner för att alla talanger, oavsett härkomst, ska bidra till Sveriges välfärd. För att optimera vår affärsidé behöver vi kombinera etablerade konsulter med god förståelse för den svenska marknaden med nya som kommer med värdefulla insikter från marknader utanför Sverige. Att anställa med färre filter bidrar till en vinst för företaget, och det är viktigt att få alla människor att se den potentialen, avslutar Nicholas Lusack.

Artikeln publicerad den 17 januari, 2019 av borgowilli