Affärsmodellen avgör för att inte bli omkörd

Affärsmodellen avgör för att inte bli omkörd

Digitaliseringen går inte att stoppa. IIoT – The Industrial Internet of Things – är på allas läppar och de företag som inte omvärderar sina affärsmodeller riskerar att bli omkörda. Och B&R tänker inte släppa positionen vid frontlinjen.

Fredrik Tancred är vd för svenska dotterbolaget inom B&R och ansvarig för organisationen i Sverige och Finland. Bolaget bildades 2003 och Fredrik Tancred har nästan varit med från starten, sedan 2005. – Det har varit en fantastisk och jätterolig resa. Från sju anställda till över fyrtio anställda och en omsättning på nära 200 miljoner. Nu har vi ABB som nya starka ägare och går in i nästa fas där vi ser en oerhörd potential att växa och utvecklas vidare. The Industrial Internet Of Things B&R  Automation digitaliserar sina kunders processer där Industrial Internet of Things – IIoT – har och fortsatt förändrar industrin.

THE INDUSTRIAL INTERNET OF THINGS

Förenklat kan IIoT beskrivas i fyra steg: att komma åt data, att utbyta data lokalt/globalt, att analysera data och sedan skapa ett mervärde/ affärsmodell till användaren. Kunderna är oftast företag som utvecklar och tillverkar maskiner, i stora och mellanstora serier i alla möjliga typer av branscher. – IIoT innebär att transportera data, från sensor till cloud. Historiskt sett har det varit en utmaning att avgöra hur effektiva fabrikens maskiner är, ofta med en ensam operatör för varje maskin. Nu kan till exempel maskinen twittra ett felmeddelande till operatören, berätta vad som är fel och vad som ska åtgärdas och till och med tala om var reservdelen finns på lagret och hur den skall installeras, säger Fredrik.

HÅLLBARA AFFÄRSMODELLER 

Det finns utmaningar. En är att hitta hållbara affärsmodeller för att motivera de extra kostnader som det innebär att digitalisera. Här måste företag våga ompröva sina affärsmodeller från grunden, menar Fredrik Tancred och B&R måste vara så pass nära sina partners och kunder att de förstår och kan diskutera vidareutvecklingen av framtida affärsmodeller. – De som inte ser fördelarna eller vill anpassa sina affärsmodeller till den digitala utvecklingen riskerar att hamna utanför. Skolexemplen är Nokia och Facit – som båda är två klassiska exempel på hur digitaliseringen slog ut produkterna när de inte följde utvecklingen, säger Fredrik Tancred.

Samarbete och partners avgörande samarbete är viktigt. B&R har tagit initiativet att under tvr bjuda in sina kunder och samarbetspartners till eventet, Smart Industry Forum, för erfarenhetsutbyte. Nästa tillfälle är i juni nästa år. Syftet med det är att scanna de globala trenderna inom IIoT och säkerställa att man inte missar några tåg. – Ambitionen är att vara nummer ett inom segmentet industriell automation och uppfattas som teknologisk nyckelpartner för våra kunder och partners. Europa har alltid varit i frontlinjen inom maskinutveckling och digitalisering, den positionen får vi inte släppa, avslutar Fredrik Tancred.

 

Artikeln publicerad den 4 oktober, 2017 av Redaktionen