Lade ner näringslivsenheten – ett lyckosamt beslut

Lade ner näringslivsenheten – ett lyckosamt beslut

För tre år sedan valde Malung-Sälens kommun att lägga ned sin näringslivsenhet – arbetsuppgifterna hamnade istället hos kommunalrådet och kommunchefen. Ett vågat drag menade vissa, men i dag är det uppenbart att kommunens strategi varit framgångsrik.

– Vi hade ett stort ekonomiskt underskott under några år och behövde prioritera skola, vård och omsorg. Det innebar att vi behövde lägga ned näringslivsenheten och valde istället att lägga arbetsuppgifterna på mig och vår dåvarande kommunchef Olle Emanuelsson, säger Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun.

Hans Unander påpekar att det var ett strategiskt val. I en mindre kommun som Malung-Sälen, med cirka 10 000 invånare, har både kommunchefen och kommunalrådet redan en kontinuerlig kontakt med företagen i kommunen.

– För mig bestod redan varje dag av telefonsamtal, mail eller besök som var relaterade till näringslivsfrågor. Därför var det fullt naturligt att det blev så här. Jag har alltid haft en tro på att viktiga strategiska frågor – i det här fallet relationer och kontakten med näringslivet – ska ligga på så hög nivå som möjligt, säger Hans Unander och tillägger:

– Det vet jag att företagen också uppskattar. Det finns inga mellanhänder utan jag pratar direkt med vd:ar eller bolagsägare. För mig är tydlig kommunikation A och O, liksom tillgängligheten. Att jag är lätt att nå och kan ge snabba svar.

När Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet presenterades i september 2019 var Malung-Sälen den kommunen som klättrat mest av samtliga kommuner i hela Sverige, 158 platser upp från förra året till plats 98 totalt.

– Nu har vi i fullmäktige, gemensamt med näringslivet, tagit fram ett nytt måldokument för 2023 som vi hoppas kunna leda till ännu fler fina resultat. Vi har också ett bra samarbete med kommunens ideella föreningar och intresseorganisationer i företagsvärlden. Tillsammans har vi hjälpts åt på ett sätt som varit väldigt givande för bygden.

Just nu arbetar kommunen för att lösa markfrågor för de boende och företag som vill etablera sig i Malung–Sälen. Hans Unander berättar att utvecklingen är glädjande och att de under en längre tid haft en stor expansion i Sälenområdet:

– Här byggs just nu till exempel ett stort hotell med 780 rum. Det är givetvis svårt att säga hur det kommer att se ut framåt på grund av coronapandemin, men överlag finns det massvis med framtagna planer i kommunen för nyetableringar av företag och för nya bostadsområden.  Vi har även lyckats få hit både Byggmax och Dollarstore till Malung, vilket verkligen har bidragit till att stärka vår självkänsla i bygden.

En bra och uppskattad grund- och gymnasieskola, där Malung-Sälen under flera år legat i toppen på de rankningar som gjorts i landet, är en bidragande faktor till att fler vill flytta till kommunen.

– Vi har också en bra äldreomsorg vilket är tryggt för våra äldre invånare. Det handlar helt enkelt om att inte bara se till att det ska fungera med näringslivet utan det är också mycket viktigt att man har ordning och reda på den kommunala verksamheten.

Coronapandemin till trots, ser Hans Unander väldigt positivt på kommunens framtid.

– Jag tror att det finns en hel del masar och kullor som är bosatta i storstan och som längtar efter närheten till naturen. Kanske får de tid att fundera nu, vad de värdesätter i livet och var de vill att sina barn ska växa upp. När vi väl tagit oss ut på andra sidan så är jag säker på att kommunen kommer få en stor fördel, för här finns livskvalitet på riktigt.

Artikeln publicerad den 4 maj, 2020 av borgowilli