Genom initiativet Tekniksprånget har tusentals ungdomar fått chansen att göra betald praktik på några av Sveriges främsta teknikbolag. Två av dem är Jakob Malmsten och Ellen Bennet som testat vingarna på det marknadsledande teknikbolaget FLIR i Täby.
I fyra månader har Jakob Malmsten och Ellen Bennet gjort praktik på FLIR i Täby utanför Stockholm. De tog båda studenten förra året och är alltså helt nya på arbetsmarknaden. Möjligheten till praktik på FLIR har de fått genom Tekniksprånget – ett kompetensförsörjningsinitiativ med syfte att inspirera fler ungdomar att söka till tekniska utbildningar.
– Jag har alltid varit intresserad av fysik och matte så därför sökte jag mig till Tekniksprånget, berättar Ellen Bennet.
– Det var lite samma för mig och Tekniksprånget är ju bra på det sättet att man verkligen får se hur det är att jobba med sitt intresse, tillägger Jakob Malmsten.
Satsningen ska stärka kompetensförsörjningen på sikt
Tekniksprånget är en satsning som regeringen och näringslivet tillsammans står bakom för att säkra kompetensförsörjningen i ingenjörsyrket. Satsningen bemöter också utmaningen att tjejer, i högre utsträckning än killar, är tveksamma till att söka en teknisk utbildning. Ellen Bennet visste redan innan Tekniksprånget att hon vill jobba med något tekniskt. Att konkret få se hur det skulle kunna se ut har hon uppskattat:
– Jag vill jobba med matte på något sätt, men det är ju ett abstrakt ämne. Vad kan man egentligen jobba med och hur ser en arbetsdag ut? Det har jag fått mer insikt i nu.
Praktikanterna får konkret erfarenhet från ingenjörsyrket
Under praktiken på FLIR har de båda fått testa flera olika arbetsuppgifter på flera olika avdelningar, allt från tillverkning av värmekameror till utveckling av digitala lösningar och bildbehandling. Den första månaden var de på linsproduktion där linserna till FLIR:s högteknologiska IR-kameror tillverkas.
– Min uppgift var att komma på lösningar och förbättringar i produktionsarbetet. Jag fick också testa att utveckla en produkt och det var väldigt lärorikt. Jag fick till exempel jobba i CAD-program vilket jag aldrig testat innan. Det var jätteroligt, säger Ellen Bennet.
– Jag fick göra mätningar av bland annat gaskameror som ska lanseras nästa år. Vi hittade flera förbättringsmöjligheter och sammanställde en rapport som nu har skickats ut globalt på FLIR, säger Jakob Malmsten.
Var det något som inte var som ni förväntade er?
– Att man jobbar så mycket i team – här samarbetar man i nästan alla projekt. Det blev jag glatt överraskad av, säger Jakob Malmsten.
– Jag reagerade på att det tar så lång tid. När jag var på linsproduktionen blev jag ganska frustrerad över att jag fick testa om och om igen. De andra bara skrattade över att jag trodde det skulle gå på en gång. De förklarade att man kan få testa vissa grejer i flera år, berättar Ellen Bennet.
Unga människor ger nya perspektiv på verksamheten
Anledningen till att FLIR valt att vara med i Tekniksprånget är att de, precis som många andra i branschen, vill få fler ungdomar att få upp ögonen för ingenjörsyrket. De var med för första gången under 2016 och eftersom det föll så väl ut valde de alltså att vara med igen 2018. För FLIR är vinsten tydlig – de får in unga människor med nya perspektiv och frågeställningar vilket bidrar till bolagets egna utveckling. Och, om fler väljer att utbilda sig till ingenjörer säkrar FLIR samtidigt sin egen framtida kompetensförsörjning.
Kommer ni att välja en teknisk utbildning nu när ni har fått testa på yrket?
– Nu när jag fått komma hit och se vad det innebär att jobba som ingenjör har jag svårt att se att man skulle vilja jobba med något annat. Det är så kul! säger Jakob Malmsten.
– Ja, verkligen! Det som lockar mig med yrket är möjligheten att få utveckla något som verkligen påverkar samhället. Det är jättespännande, säger Ellen Bennet.
Text: Lovisa Olai Foto: Jens Dahlborg