Sverige är ett av världens mest innovativa och konkurrenskraftiga länder. Men konkurrensen hårdnar och internationellt erbjuds allt fler attraktiva miljöer för globala kunskapsbaserade företag. För att vi ska kunna behålla vår position som forsknings- och innovationsland krävs därför ett starkt strategiskt tänk.
Industrikommunerna spelar en viktig roll som platser för innovation och tillväxt. Inkluderas de industrinära tjänsterna uppgår antalet sysselsätta personer över 1 000 000 i Sverige. Vår industri är således viktig att utveckla. Här ligger nätverket Svenska Industrikommuner steget före. De har under det senaste året analyserat våra förutsättningar för att stimulera lokal tillväxt av nya och befintliga företag. Syftet är att lyfta fram de frågor som är viktiga för utvecklingen av vår industri och våra kommuner.
Nätverket, som idag består av drygt 20 medlemskommuner, arbetar aktivt för att bidra till goda förutsättningar för våra kommuner, där den tillverknings- och råvarubaserade spetsindustrin spelar en viktig roll för den svenska välfärden.
– Svenska Industrikommuner är en viktig arena för att utbyta erfarenheter och dela gemensamma utmaningar. Intresset är stort från exempelvis medelstora bruksorter och vi växer hela tiden, säger Peter Wretlund, kommunalråd i Oskarshamn och initiativtagare till nätverket.
I Industrikommunerna pågår flera viktiga initiativ för att snabbare verifiera svenska produkter och tjänster, och för att verkligen kunna testa dem i skarp miljö. Som ett exporttungt land är det nödvändigt att vi kan matcha våra konkurrentländers framtagande av nya lösningar, menar Anders Härnbro, kommunalråd i Finspång och aktiv i nätverket:
– För att lyckas bäst med det krävs ett samspel mellan lokala entreprenörer, aktiva kommuner och centrala myndigheter, men även med universitet och högskolor. De industrikommuner som är medlemmar i nätverket kan hjälpa till att utveckla olika testbäddar på lokal nivå. Allt för att underlätta lansering och verifiering av nya produkter och tjänster.
Industri 4.0, den så kallade ”fjärde industriella revolutionen”, innebär i stora drag digitalisering och automatisering, vilket bidrar till att skapa nya industriella möjligheter.
– Den industriella förnyelsen kan leda till återindustrialisering i såväl Europa som Sverige. Industri 4.0 handlar i mångt och mycket om smart specialisering och här uppfattas den nordiska marknaden från omvärlden som vinnare i innovationsprocesser, säger Anders Härnbro.
Han poängterar att vår konkurrenskraft bör värnas med hjälp av nya metoder, såsom testbäddar. Med ett lokalt ledarskap och ett utvecklat samarbete mellan kommunledning och näringsliv, kan Sveriges samlade industriella aktivitet öka. I industrikommunen Mariestad har man sett konkreta möjligheter att skapa lokala testbäddar. I kombination med eldsjälar, industriell kompetens och lokalt ledarskap har ElctriVillage vuxit fram i Mariestad.
– ElectriVillage bidrar med smarta lösningar för elektrifiering av bland annat kollektivtrafik. Genom att snabbt kunna verifiera och visa att systemet fungerar i praktiken, har en upphandling kunnat genomföras. Dessutom har Mariestad ett nytänkande samarbete med lokala småföretagare vilket är ytterligare ett steg i rätt riktning, avslutar Johan Abrahamsson, kommunalråd i Mariestad.