Svenskt bolag i framkant för diagnostik av djur

Svenskt bolag i framkant för diagnostik av djur

LifeAssays banbrytande teknologi möjliggör snabba och felfria tester av våra fyrbenta vänner. Möjligheterna är stora när bolaget nu expanderar till Kina.

Lundabaserade LifeAssays är ett svenskt diagnostikföretag som vill hjälpa så väl människor som deras husdjur att leva ett längre och friskare liv. Affärsidéen bygger på point-of-care (patientnära) tester för veterinärer och husdjursägare.

”Vi är ett växande bolag med egen utveckling, tillverkning och försäljning av diagnostiska tester. De ger, genom innovativa metoder, en möjlighet till tidig upptäckt och förebyggande av sjukdomar för våra fyrbenta vänner; katt, hund och häst”, säger Anders Ingvarsson, vd på LifeAssays.

 LifeAssays patientnära teknologi kan anpassas för att göra diagnosiska tester, där man saknar utbildad laboratoriepersonal. Det innebär att proverna inte behöver skickas till labb för analys utan kan utföras direkt hos veterinären.

 ”När vi gör ett CRP-prov (snabbsänka) för till exempel hundar, använder vi alltid djurspecifika reagenser. Det bidrar till att vi levererar konstant kvalitet över tid”, berättar Anders Ingvarsson.

Bolaget arbetar aktivt med utvecklingen av ett nytt, behändigt engångstest. En prototyp, där samma information som idag fås i LifeAssays instrument och reagens-system visas direkt via teststickan, beräknas vara klart i höst.
”Den unika teststickan gör det möjligt att flytta testandet ännu närmre patienten. En veterinär eller läkare kan nu ta med sig ett avancerat test där exakta mätvärden är viktigt, i sin ficka vid patientbesöket. Här öppnar sig nya marknadssegment för bolaget”, säger Anders Ingvarsson.

 LifeAssays har nyligen tecknat ett avtal med kinesiska investerare där de skall investera 13 miljoner kronor i ett gemensamt ägt bolag. Arbetet är nu i full gång för att bygga upp ett dotterbolag i Kina. Här är den framtida potentialen mycket god.

”Jag ser fram emot att följa genomslaget i Kina, där marknaden för våra produkter växer starkt. Det är till stor fördel att ha en lokal partner på plats, som ser tillväxtmöjligheterna av vår expandering”, säger Anders Ingvarsson och tillägger;

”Nu letar vi även efter partners för att föra LifeAssays unika teknik, för humanmedicinsk applikation, vidare till marknaden. Bolaget har påbörjat en spännande framtidsresa och vi har all potential att bli viktig aktör inom veterinär och point-of-care-marknaden”, avslutar Anders Ingvarsson.

Läs mer om LifeAssays här

Artikeln publicerad den 3 juli, 2017 av Redaktionen