Vårt arbete: att göra samhället säkrare

Vårt arbete: att göra samhället säkrare

Tom Johansson och Hanna Gäddman är nyanställda på polisens it-avdelning. Det finns flera skäl till varför de valde just Polismyndigheten som arbetsgivare – samhällsnyttan väger tyngst.

Tom började arbeta som utvecklare inom PKI, Public Key Infrastructure, i augusti i år, efter att tidigare under året ha gjort sitt exjobb hos myndigheten. Polisen var något av en drömarbetsgivare, berättar han, då arbete vid en större organisation lockade:

– Hos polisen finns väldigt intressanta utmaningar som uppkommer i och med att det är en stor organisation med gott om resurser. It-säkerhet ligger väldigt nära kärnverksamheten och det finns en otrolig kompetens här. För mig har det varit fantastiskt inspirerande att arbeta i en öppen kultur där alla delar med sig av det de kan, berättar Tom.

Även Hanna är nyanställd. Under vårterminen 2017 praktiserade hon på it-avdelningens grupp för beslutsstöd och skrev därefter sitt exjobb. Det ledde till att hon i dag är uppdragsledare på it-avdelningen. Precis som i fallet med Tom, lockades hon av organisationens muskler. Men viktigast av allt är göra skillnad för samhället, menar Hanna:

– Största anledningen till att jag valt att arbeta på Polismyndighetens it-avdelning är att mitt arbete faktiskt bidrar till samhällsnyttan. För mig som dessutom arbetar inom beslutsstöd har Polismyndigheten bland de mest intressanta data man kan arbeta med. Det är ytterligare ett stort plus att arbeta på en it-arbetsplats med så jämn könsfördelning mellan kvinnor och män.

Tom understryker att det är just samhällsnyttan som särskiljer polisen från många andra arbetsgivare: – Det pågår en kapplöpning där du har ”the good guys” och ”the bad guys” som tävlar mot varandra. Det ställer hela tiden krav på oss; att vi ska följa med i utvecklingen, jobba agilt och dessutom ligga i framkant. Den utmaningen lockar människor som brinner för att arbeta med den senaste tekniken. Det känns väldigt bra att göra nytta för samhället och att hjälpa dem som är längst ut på fronten med att tillhandahålla verktyg.

Polisen är dessutom en arbetsplats där du som anställd har möjlighet att växa i din yrkesroll: – Jag var ganska grön när jag började här i augusti, och jag var öppen med att jag behövde lära mig en hel del. Alla hade full förståelse för det. Den kulturen genomsyrar nämligen hela organisationen. Man blir inte fullärd utan vi måste hela tiden vidareutbilda oss och hänga med i det som händer. Utvecklingen inom IT går i en rasande takt, den accelererar snarare än stagnerar. Pratar man dessutom om säkerhet ser vi dagligen hur viktigt det är för samhället att hänga med i utvecklingen, avslutar Tom.

Artikeln publicerad den 22 november, 2017 av Redaktionen