”Olika kompetenser skapar mervärde”

”Olika kompetenser skapar mervärde”

Tack vare tvärfunktionellt arbete, där Skatteverket samarbetar mellan avdelningar, skapas en mångsidighet och möjlighet att hela tiden lära sig nytt.

TOMAS PERSSON BÖRJADE arbeta som utvecklare på Skatteverkets it-avdelning direkt efter sin civilingenjörsutbildning på KTH: – Mitt team har som huvuduppgift att göra det lättare för alla som har sålt en bostad, det kan till exempel handla om tjänster för deklaration och avdrag. För mig var Skatteverket ett självklart val – jag tycker om att arbeta i gränslandet mellan it och samhällsfrågor.

SKATTEVERKETS IT-AVDELNING ÄR en av Sveriges största och här finns många möjligheter att snabbt utvecklas inom olika arbetsområden.
– En nära dialog med vår chef gör det enkelt för mig att arbeta inom ett nytt område, som till exempel kan involvera mer back-end programmering. Här finns helautvecklingskedjan med drift och egenutvecklade tjänster, säger Tomas Persson.

SAM MIKAELSSON-PUDJA ÄR utbildad interaktionsdesigner och arbetar i dag som UX researcher på Skatteverkets kundmötesavdelning:
– På Skatteverket känner jag att mitt arbete verkligen gör en samhällsnytta – det jag gör och utforskar påverkar ju egentligen hela Sveriges befolkning. I mitt arbete involverar vi användare genom intervjuer, användbarhetstester och enkäter, på det sättet kan vi säkerställa att tjänsterna vi utformar är lättanvända och tillgängliga, säger han och tillägger:
– Jag känner att min personliga utveckling är viktig för arbetsgivaren och det ger möjligheter att utvecklas i olika yrkesroller.

TOMAS PERSSON UPPLEVER en stor mångsidighet genom att arbeta agilt och tvärfunktionellt. I hans team ingår, förutom utvecklare och testare, även tjänstedesigners, en språkkonsult och sakkunniga inom skattefrågor och handläggning:
– Man lär sig så otroligt mycket i samarbetet med andra kompetenser. Att till exempel få höra hur en språkvetare tänker ökar också mina kunskaper. Vi har en väldigt bred kompetens internt. När vi arbetar agilt och tvärfunktionellt tillåter det också en snabb kommunikation med snabba beslut.

Text: Anna Bjur   Foto: Adrian Beck

Artikeln publicerad den 9 november, 2018 av borgowilli