Ny teknik möter uråldrigt hantverk

Ny teknik möter uråldrigt hantverk

När Saltå Kvarn behövde ett nytt styrsystem till sin kvarn vände de sig till Enerco EA – en relativt ny industripartner, men med senior kompetens och erfarenhet från branschen. Resultatet blev ett lättanvänt system som går att bygga vidare på.

ENERCO EA HAR sedan starten 2016 erbjudit olika tjänster med syftet att stärka svensk industri. På företaget arbetar cirka 40 ingenjörer och tjänsterna sträcker sig från projektledning och mjukvaruutveckling till elkonstruktion och robotteknik. Denna bredd kom till nytta när livsmedelsföretaget Saltå Kvarn hörde av sig.

– Deras anläggning var föråldrad och relästyrd med bristfällig dokumentation. I starten av projektet genomfördes en utredning av elkonstruktörer från Enerco och elva nya elskåp togs fram som placerades på kvarnens samtliga åtta våningsplan med fiberkommunikation, säger Ola Lindgren, vd på Enerco EA.

Enerco EA hade också i uppgift att byta ut Saltå Kvarns gamla styrsystem med knappar och vred till något som var modernt, lättöverskådligt och gick att bygga vidare på. Lösningen blev det webbaserade SCADAsystemet Ignition för övervakningskontroll och datainsamling, installation och programmering av ett PLC system och ett pedagogiskt användargränssnitt (HMI).

– Ett PLC-system kommunicerar genom alla in- och utgångar samt sköter logik, så att till exempel transportband rör sig i rätt riktning. Vi har kodat alla sekvenser och givare i kvarnen som kommunicerar med en virtuell server hos Saltå Kvarns IT-leverantör. Det var ett ganska omfattande arbete då kvarnen är stor och består bland annat av 30 behållare, transportörer, rensar, torkar och flingverk, säger Christoffer Johansson, automation- och systemutvecklare på Enerco EA.

Projektet slutfördes somras, och Enerco EA hade försett kvarnen i Saltå med ett nytt styrsystem. Tidigare hade det krävts åtskilliga moment för att starta produktion, men nu räcker det med ett simpelt klick på en Ipad eller dator. Operatörerna kan idag följa alla processer på skärmar i kontrollrummet och enkelt upptäcka fel och varför felet inträffat. De kan också titta på en grafisk uppbyggnad över fabriken, som  exempelvis ger information om vilket steg processen befinner sig i. Och om de vill kan de nu ta med sig en Ipad ut i fabriken från vilken de kan styra merparten av produktionen.

– Vi har designat ett styrsystem som är lätt att expandera och anpassa för framtidens kommande behov av utökad funktionalitet, säger Göran Altstedt, senior projektledare på Enerco EA.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Det var ett omfattande arbete som är gjort både vad gäller el och styr, och projektet avslutades nästan en vecka innan deadline. Idag har vi  betydligt högre driftsäkerhet av kvarnen och vår servicegrad har ökat med tre procent efter övertagandet av projektet. Vi kommer att anlita Enerco för projektering av steg två i styrsystemet, avslutar Slobodan Carapic, produktionschef på Saltå Kvarn.

Artikeln publicerad den 13 september, 2019 av borgowilli