Modig och nyfiken hundraåring

Modig och nyfiken hundraåring

Hur har PostNord Strålfors lyckats hålla sig relevanta och framgångsrika i hundra år? Enligt bolagets vd Ylva Ekborn är mod och lyhördhet avgörande faktorer. Nu är de med och revolutionerar leverantörskedjan med 3D-printing.

– Vi har en företagskultur som går ut på att vi tillsammans med våra kunder finner nya lösningar. Vi har alltid varit lyhörda för kundernas behov och snabbt reagerat på marknadsutvecklingen. Nyckeln till framgång har varit vår öppenhet, snabbrörlighet och vårt mod – egenskaper som kommer att vara viktiga för att vi ska vara en attraktiv och relevant spelare på marknaden även de kommande hundra åren, säger Ylva Ekborn.

PostNord Strålfors har varit pionjärer sedan start. De satsade tidigt på hålkort under mitten av 1950-talet, vilket också lade grunden för Strålfors stora framgång. Det var då man gick från att vara ett familjeföretag i småländska Ljungby till att bli en expansiv och världsomspännande verksamhet.

– Sedan dess har vi lyckats ta till vara på nya teknologiska innovationer gång på gång. I vissa fall har det lett till företagsavknoppning, i andra fall har det blivit en del av organisationens verksamhet. I dag är vi en digitaliseringspartner till våra kunder och hjälper dem i deras digitaliseringsprocess, genom ett kanaloberoende erbjudande för kundkommunikation som skapar bästa möjliga kundupplevelse. Det vi kallar omnichannel, säger Ylva Ekborn.

Att utforska möjligheterna med ny, disruptiv teknologi, är en självklarhet om man vill hänga med i utvecklingen. Under förra året lanserade PostNord Strålfors en 3D-portal för företagskunder på B2B-marknaden. Portalen är ett verktyg där man i en krypterad miljö kan arbeta med hela kedjan – från idé till 3D-produktion on-demand.

– Möjligheterna med 3D-printing är enorma och kommer att påverka hela leverantörskedjan, från tillverkning till logistik och lager. När man använder 3D skapar man produkter i en digital fil, och tillverkning sker on-demand, vilket minskar risken att stå med osålda varor eller oanvända reservdelar på hyllorna. 3D-teknologin innebär att man kan gå från produktion av stora volymer i låglöneländer till behovsanpassade volymer som produceras lokalt. Det är fantastiskt ur ett hållbarhetsperspektiv – med 3D-printing kan vi minska transporter, svinn och lagerhållning, säger Ylva Ekborn.

Hon påpekar att PostNord Strålfors verkar i en föränderlig bransch. Digitaliseringen är det största paradigmskifte som världen har gått igenom under de senaste hundra åren.

– Vi har lyckats genomföra vår senaste transformationsresa och står i dag starka, med en god lönsamhet. Men förändrings- och utvecklingsresan är konstant. Det handlar om att hela tiden lyfta blicken och verkligen förstå våra kunders behov och hur vi kan bidra med värde – oavsett specifika lösningar och teknisk utveckling, avslutar Ylva Ekborn.

För att fira sina första 100 år bjuder PostNord Strålfors in till Öppet hus i Ljungby. Den 16 juni mellan klockan 10.00 till 15.00 är dörrarna öppna. Det kommer att finnas arrangerade rundturer i produktionen och roliga aktiviteter för barnen. Passa även på och besök det nya museet och showroom. Läs mer här: www.stralfors.se/oppethus

 

Artikeln publicerad den 12 juni, 2019 av borgowilli