Lamera, ny tungviktare i lättviktsklassen

Lamera, ny tungviktare i lättviktsklassen

En representativ fasad är en självklarhet i modern byggnadsteknik. Lameras patenterade lättviktsmaterial Hybrix ™ möjliggör en exklusiv metallfasad med alla fördelar traditionell metall har, men utan dess nackdelar.

Vi träffar Bengt Nilsson, vd på Lamera för att få veta mer om detta nya, banbrytande material.

– Tack vare vårt patenterade lättviktsmaterial kan vi erbjuda all den styvhet traditionell metall har, men med Hybrix ™ tjänar man 50 procent av vikten. Ytan består fortfarande av önskad metall, det kan till exempel vara koppar, rostfritt stål, titanzink eller anodiserad aluminium, men materialets unika egenskaper fås genom en kärna som består av lim och fibrer. Det innebär ett fantastiskt böjhållfast material med mycket låg vikt. I synnerhet stora panelytor tjänar på en lägre vikt, men möjligheterna är naturligtvis oändliga. Vi visade nyligen på 14 ton lägre vikt på ett tak vi var med och tog fram. Det är mycket viktbesparing per kvadratmeter

Finns det några andra fördelar?

– Absolut. Det är ett modernt material på mer än ett sätt. Förutom lägre vikt och allt vad det innebär, så använder vi oss inte av lika mycket metall, 60-70 procent mindre faktiskt, vilket i sin tur minskar miljöpåverkan. Det är lättare att hantera och öppnar upp för nya byggnadssätt. Stora ytor blir mer hanterbara och vi har märkt stort intresse från nybyggnation av officiella byggnader. Nu senast Scandic Rubinen här i Göteborg.

Det verkar onekligen som ett modernt material, hur länge har det funnits?

– Vi påbörjade produktutveckling när bolaget bildades 2005 och har sedan dess arbetat med att utveckla Hybrix ™ för att produkten ska möta kundkraven och få fram en effektiv tillverkningsprocess. Hösten 2016 startade vi produktionen i en helt ny produktionslinje och intresset för vår produkt är svindlande stort. Jag tror att man ser potentialen i materialet och dess många användningsområden. Självklart har det betydelse att vi kan erbjuda ett material som ger samma eleganta yta och höga kvalitet som solid metall, men med betydligt lägre vikt, miljöpåverkan och till ett attraktivt pris.

 

Artikeln publicerad den 20 september, 2017 av Redaktionen