Kreativ blandning av kompetenser bakom prisade kameror

Kreativ blandning av kompetenser bakom prisade kameror

Ett kreativt och smidigt samarbete mellan olika kompetenser. Det var framgångsreceptet när FLIR Systems tog hem det prestigefulla priset Best-of-the Best i designtävlingen Red Dot Award med sin värmekamera-serie FLIR Exx.

FLIR Systems är världsledande inom design, tillverkning och marknadsföring av värmekameror med många lanseringar varje år. När det var dags att uppdatera den populära FLIR Exx-serien började FLIR´s designteam fundera över nästa generations kamera med den givna utgångspunkten: Vad behöver användarna i sitt arbete?

En stor del av jobbet går ut på att vara ute hos kunderna och se hur de arbetar, vilka förutsättningar och erfarenheter de har, säger Mikael Erlandsson, som jobbar med user research på FLIR. Han har doktorerat i psykologi och har som uppgift att kartlägga kundernas arbete, behov och drivkrafter. Mikael jobbar också tätt ihop med kollegorna Anton Hoffman och Christian Högstedt som ansvarar för industridesignen, liksom Adam Sjöberg som är interaktionsdesigner. Alla med sin speciella inriktning, där de olika delarna är viktiga pusselbitar för helheten.- Vi jobbar ju alla delvis med samma saker. Design och användarbehov är hela tiden i fokus om man ska ta fram en bra produktupplevelse, säger Christian Högstedt.

Samarbete mellan olika kompetenser gynnar innovationen

Designteamet sitter tillsammans med både produktledning och ingenjörer, som alla arbetar med sina delar av produktutvecklingen och det är just i denna dynamik som jobbet blir som roligast och mest utvecklande, tycker alla fyra.  – Att göra hela utvecklingsresan tillsammans, från idé till färdig produkt, ger en otrolig tillfredsställelse. Det är ju all vår sammanflätade kunskap som genomsyrar produkten, säger Adam Sjöberg.

Det är också en kultur som präglar hela FLIR Systems. Olika yrkesgrupper jobbar nära varandra, både fysiskt och mentalt. Genom att ta sig an jobbets alla utmaningar och problem utifrån olika synvinklar kan man hitta lösningar man annars riskerar att missa, och tillsammans utvecklar man helt nya idéer. På FLIR är det högt i tak, här uppmuntras egna idéer och initiativ och man lyssnar på varandra, menar Anton Hoffman: – Under projektens gång ser vi ju ofta olika saker, och det är verkligen en styrka. När vi exempelvis träffat en kund eller sitter ner och utvärderar en idé så grundas alltid resultatet utifrån våra olika synsätt.

Christian Högstedt fyller i: Att jobba på det här sättet är ganska unikt och ger oss en enorm styrka. Resultatet blir mycket mer träffsäkert, och gynnar verkligen innovationen. I utvecklingsprojekten utmanar designen tekniken istället för att anpassa sig efter den. Och att förståelsen för hur viktig designen är för användarupplevelsen ökat inom företaget är självklart något som designteamet välkomnar.

Design och användarvänlighet i fokus

– På FLIR ser man betydelsen av att ha en intern designgrupp som hela tiden utvecklas. Genom våra kunskaper kan vi rita upp en framtidsbild, en vision som alla medarbetare kan sporras av. Och sedan landar vi i något som är genomförbart. Målet är ju alltid att lösa kundens behov, och det är därför vi har en sådan hög nivå på våra produkter, säger Christian Högstedt.

Designteamet har under hela utvecklingsarbetet varit med och format den nya generationen Exx-kameror, som nyligen belönades med utmärkelsen Red Dot Award ”Best of the Best” 2017. Priset är ett kvitto på att vi verkligen har jobbat på rätt sätt, med design och användbarhet i fokus, menar Mikael Erlandsson. – Just användarvänligheten är en av de starka konkurrensfaktorerna. Vi tillverkar ju produkter som är till för proffsanvändare, och vår uppgift är att hjälpa dem lyckas så bra som möjligt med sitt jobb.

Att Mikael, Anton, Adam och Christian har ett väldigt utvecklande jobb råder det inga tvivel om. De är rörande överens om att samspelet, utmaningarna och komplexiteten har gjort dem till ett vinnande team. Värmekameror, som visar sånt som man inte kan se med blotta ögat, är spännande produkter att jobba med, tycker alla fyra. Och att kamerorna används i kritiska applikationer inom till exempel brandförsvaret och räddningstjänsten ställer höga krav.- Våra kunder är beroende av våra produkter i sitt arbete. Vi kan helt enkelt inte leverera något annat än det absolut bästa, avslutar Christian.

Artikeln publicerad den 5 oktober, 2017 av Redaktionen