Inspiration ska få fler tjejer att bli ingenjörer

Inspiration ska få fler tjejer att bli ingenjörer

De har ett mål: att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer. För att uppnå det målet satsar organisationen Womengineer i första hand på inspiration.

– Särskilt tjejer kan behöva en dunk i ryggen och få höra att de visst kan. Extra svårt kan det också bli att våga styra in på en bana där man inte hittar så många likasinnade. Det vill Womengineer råda bot på. Det är för dumt att slarva bort en massa viktig kapacitet på grund av missuppfattningar, säger Marie Ideström, som är projektledare och grundare till Womengineer tillsammans med Emelie Emanuelsson.

2008 grundade Marie Ideström Womengineer tillsammans med Emelie Emanuelsson när de båda pluggade Design och produktframtagning på KTH. De pratade mycket om hur könsfördelningen såg ut i deras klasser och varför det var så.
– Vi började läsa in oss på vad statistiken sa om könsfördelningen inom ingenjörsutbildningar och när det med råge bekräftade våra egna upplevelser bestämde vi oss för att göra något åt det, säger Marie Ideström och fortsätter:
– Genom att skapa sajten kunde vi med inspiration och information få fler högstadie- och gymnasietjejer att förstå att ingenjörsyrket faktiskt passade dem.

Projektet började lite på skoj enligt Marie Ideström, men det blev snabbt större och idag har verksamheten breddats en hel del. Nu gör de allt ifrån att intervjua verksamma ingenjörer, anordna föreläsningar och att producera ett magasin fullt med inspiration för framtida ingenjörer. De anordnar också IGEday, Inspire a Girl to Engineering day, där relevanta arbetsgivare öppnar upp sina arbetsplatser för tjejer som är nyfikna på branschen. Allt för att inspirera fler tjejer att söka sig till ingenjörsutbildningar.

Just inspiration är något som Womengineer lägger extra mycket vikt vid. De vill inte locka tjejer till ingenjörsyrket, de vill inspirera dem.
– Att locka nån låter ju som att vi tänker lura in tjejer i vår skåpbil och köra iväg med dem. Nej, vi vill inspirera dem till att upptäcka ett intresse som de egentligen redan har, men av olika skäl inte har bejakat tidigare, säger Marie Ideström.

Hon påpekar också att det som tjej kan vara svårt att välja en yrkesbana där man inte känner att det finns så många likasinnade. Att då lyfta de kvinnliga ingenjörer som faktiskt finns och visa på mångfalden inom yrket, blir viktigt.

Vad är då det bästa med att vara ingenjör enligt Marie Ideström?
– Att man får vara med och ta fram lösningarna som gör vår värld till en bättre plats, konstaterar hon.

Text: Lovisa Olai

Artikeln publicerad den 22 december, 2017 av Redaktionen