”Det räcker inte att tro på mångfald”

”Det räcker inte att tro på mångfald”

Wise Professionals är rekryteringsbyrån som omsätter ord till handling. De går nu i bräschen för att skapa ett arbetsliv med större mångfald och effektivare inkludering. Inte av omtänksamhet, utan för att det höjer kvaliteten.

Många företag är idag för mångfald, men saknar ofta de relevanta insikterna och verktygen för att nå resultat.
– Tyvärr går integrationen på arbetsmarknaden för långsamt, samtidigt som många företag har svårt med sin kompetensförsörjning. Vi ger våra kunder handgriplig hjälp i alla delar av processen, från skräddarsydd sourcing och rättvis rekrytering till coachning och individanpassad onboarding, säger Boel Sjöstrand, vd på Wise Professionals.

Magnus Berg, Diversity & Inclusion consultant and activist på Wise Professionals menar att ökad kunskap hos etablerade svenskar är en avgörande framgångsfaktor;

– I Sverige riktar vi ljuset enbart mot de utrikesfödda, men glömmer oss själva. Allt vi etablerade svenskar inte vet om utbildningar och den professionella sidan av exempelvis MENA-länderna. De flesta känner bara till krig och katastrof, vilket skapar föreställningar om ”väldigt annorlunda”. Det skapar onödig försiktighet och passivitet.

– Vi måste också fokusera på den kognitiva delen av mångfald, hur olika kunskaper, erfarenheter och perspektiv bidrar till verksamheten. Det finns lysande exempel på både ökad innovationskraft och riskminimering, menar Magnus Berg.

Att hitta lämpliga kandidater är något många företag upplever som den svåraste biten, Boel Sjöstrand fortsätter;

– Här behöver man vidga sina vyer, vi kan inte längre förlita oss på våra egna nätverk och vänner. Och det är klart att det kommer kosta lite, fler svenska CIS-män lär få ta ett steg tillbaka i rekryteringsprocessen.

 

Artikeln publicerad den 8 mars, 2019 av Redaktionen