De möjliggör 4.0 genom standardisering

De möjliggör 4.0 genom standardisering

Robusta våffeljärn och innovativa jukeboxar – startskottet på bolaget HARTING:s framgångar. Och tysk ingenjörskonst står fortfarande i centrum. Framtiden skapas genom samarbeten, standarder och smart förbindningsteknik.

Från fyrtiotalets jukeboxar, våffeljärn och elektriska strykjärn var steget kort för den tyske ingenjören Wilhelm Harting att utveckla ett robust och lätthanterligt kontaktdon. Han®-donet övertygade marknaden och blev senare en globalt erkänd standard. I dess spår har HARTING Technology Group fortsatt att driva innovationer och utvecklingen framåt.

Ett hinder för Industri 4.0 har länge ansetts varit att hitta gemensamma standarder, att få alla pusselbitar att passa ihop. Den tröskeln har nu slipats ner där HARTING varit drivande inom utveckling av nya produkter. Patrik Lundberg är produktchef på HARTING i Sverige:

– Vi har alltid haft örat mot rälsen, är snabbfotade och anpassningsbara. Idag är vi en del av den fjärde revolutionen med smarta och standardiserade lösningar, en del av navet.

Ensam är inte stark, menar Patrik Lundberg. Därför lyfter han gärna samarbetet med andra aktörer – många gånger konkurrenter – som till exempel TE, Schneider Electric och Siemens. Genom nära kunddialog och transparens mellan samarbetspartners i en agil produktutvecklingsform kan man tillgodose kundens behov och vara snabbare ut på marknaden med en universal lösning. På så sätt skapas så kallat dual sourcing som gör det mindre sårbart.

– Magi uppstår genom samarbete och öppenhet. Det är då vi blir lyckosamma. Och att sätta kunden i centrum skapar i sin tur affärer!

Miniaturisering är en annan tydlig trend inom Industri 4.0. Enkelt uttryckt handlar det om marknadens krav på att få plats med mer prestanda, på mindre yta.

– Vi har många innovativa produkter. Exempel på det finns inom Han® Modularkonceptet. En överspänningsmodul, en modul med integrerad switchfunktion eller en aktiv CANbusmodul med minneskapacitet.

Ett annat exempel är iXindustrikontaktdonet som ersätter trotjänaren RJ45. Den designas in för att hantera signal och data, från kretskortet till samtliga noder i applikationen. Det har blivit en global standard och är ettresultat av samarbetet medHirose. Man sparar hela 70procent utrymme jämfört medRJ45:an och den är förvånansvärt robust.

Ytterligare exempel är framtagningen av produktenSPE (Single Pair Ethernet) där HARTING – tillsammans med andra – var delaktig i att sätta IEC-standarden.

– SPE är en möjliggörare för 4.0. Inom bilindustrin är drivkraften att minska vikten i varje bil där det finns två kilometer kabel. Genom att halvera vikten av kablaget med samma prestanda blir bilen mer driftsnål,a vslutar Patrik Lundberg.

Artikeln publicerad den 12 september, 2019 av borgowilli