Arbetsplatskultur som öppnar för utveckling

Arbetsplatskultur som öppnar för utveckling

Medarbetarna på Polismyndighetens it-avdelning har ett starkt driv och arbetsplatskulturen karaktäriseras av ett generöst delande av erfarenheter. Du behöver inte vara expert när du börjar – det viktiga är att du är mån om din egen kompetensutveckling.

– ALLA LÄR SIG AV varandra och vill dela med sig av sin kunskap, säger Liv Larsen, gruppchef för Utvecklingsstöd och Virtualisering.
– Mycket av det vi arbetar med bygger på att man bidrar till en helhet. Det avspeglas i arbetsplatskulturen, tillägger hennes kollega Alain Wallström, gruppchef för Linux.

PÅ SÅ SÄTT har Polismyndigheten tagit sig an utmaningen med kompetensförsörjningen som hela it-branschen står inför.
– Det är svårt att rekrytera inom nya tekniker, speciellt inom områden med stor efterfrågan. Därför har vi inställningen att anställa de som verkligen vill utvecklas hos oss, förklarar Liv Larsen.

”Det blir en energikick för teamen”

FÖR ATT TA VARA på drivkraften finns flera satsningar på kompetensutveckling. Många har startat som initiativ från medarbetarna – till exempel Exploration days som är tre dagar dedikerade till nytänkande, nätverkande och experiment. Tanken är att hinna fokusera på något man är ny ken på men som kanske inte hinns med i det dagliga arbetet.
– Det blir en energikick för teamen samtidigt som det blir en kompetenshöjning på arbetsplatsen. Det gynnar alla, säger Liv Larsen.

FÖRUTOM EXPLORATION DAYS anordnas även så kallade minisessioner där medarbetare utbildar sina kollegor. Detta är också ett forum där till exempel drifttekniker och utvecklare kan mötas och diskutera utmaningar och möjligheter. Det blir cirka en minisession i veckan, som kan handla om allt från test- automatisering till RPM-paketering och lagringslösningar.
– Vi hade till exempel nyligen en minisession om vår nya utvecklingsplattform, säger Alain Wallström och fortsätter:
– Just nu jobbar vi mycket med hur utvecklingsplattformen ska se ut i framtiden. Därför anordnade vi en session för att samla in åsikter, idéer och erfarenheter. Nu vet vi hur vi bäst jobbar vidare i nästa fas.

FÖRUTOM utvecklingsplattformen arbetar de även med hur de ska impleamentera containerteknologin – ett område som bara kommer att bli större, spår både Liv Larsen och Alain Wallström:
– Vi använder redan Docker i begränsade miljöer men tittar på hur vi skulle implementera det brett utan att tumma på säkerheten. Vi har precis haft en exjobbare från KTH här som gjorde en utredning om tekniska frågeställningar kring säkerhet i en containerplattform och han är anställd nu, säger Alain Wallström och Liv Larsen tillägger:
– Det här är ett av många områden där vi kommer att behöva bygga kompetens framöver.

 

Text: Lovisa Olai   Foto: Jens Dahlborg

Artikeln publicerad den 18 september, 2018 av borgowilli