”3D-printning – det häftigaste man kan jobba med”

”3D-printning – det häftigaste man kan jobba med”

På senare tid har det talats om 3D-skrivarnas potential att revolutionera industrin. Företaget Digital Metal expanderar och behöver fler duktiga automationsingenjörer som kan vara med och forma framtidens produkter.

– Vi är nischade mot serietillverkning av små detaljerade metallkomponenter åt kunder inom exempelvis flyg- och fordonsindustrin. Det är något som ställer höga krav på precision, hållbarhet och finish för våra produkter, säger Niclas Malm, Service and Design Manager på Digital Metal.

Digital Metal arbetar med 3D-printing eller ”friformsframställning” som är en tillverkningsteknik där tredimensionella föremål byggs upp lager för lager utifrån digitala ritningar.

– Vi arbetar med den senaste tekniken i våra 3D-skrivare, så kallade High End-komponenter. Vår 3D-printteknik skapar exceptionella möjligheter för vad som kan framställas, och i princip finns inga begränsningar. Mitt jobb är nog bland de häftigaste man kan ha!

Hos Digital Metal arbetar Niclas Malm med projektledning, planering och styrning av konstruktionen för deras egenutvecklade 3D-skrivare, han fortsätter:

– Mitt intresse för 3D-skrivare började i samband med att jag köpte en liten plastskrivare som jag sedan satt och experimenterade med på fritiden. Senare såg jag en annons där ett nytt företag sökte ingenjörer inom 3D-printning, jag sökte och fick jobbet på Digital Metal. Vid den här tidpunkten var det ovanligt att ha sådana skrivare i hemmet vilket nog gav mig ett litet försprång.

Digital Metal har nyligen lanserat en ny version av den egenutvecklade skrivaren för metallpulver, specialbyggd för hög produktivitet och små detaljerade metallkomponenter. En 3D-skrivare för metall liknar en skrivare för exempelvis plast men med skillnaden att den behöver ett separat process-steg för att slutföra processen, sintring.

– Det finns ännu väldigt mycket att upptäcka inom 3D-printning och i hela branschen. Vi har ett väldigt bra innovationsklimat hos Digital Metal, kommer man med en bra idé får man ofta jobba vidare på den för att se vad den kan leda till. Ett bevis på det är att vi har väldigt många inlämnade patent.

Digital Metal har i nuläget ett stort behov av duktiga och ambitiösa automationsingenjörer som vill vara med och växa med företaget. Verksamheten är relativt nystartad vilket gör att det finns alla möjligheter att utvecklas inom karriären.

– Arbetsuppgifterna är omväxlande och man får arbeta brett med allt från projektledning och planering till programmering, elkonstruktion och driftsättning. En stor fördel är att vi även har den väletablerade Höganäs-koncernen i ryggen som stöd, avslutar Niclas Malm.

Artikeln publicerad den 21 juni, 2018 av Redaktionen